|
Svineproducent Jørn Willumsen, Linå:
Det daglige tilsyn med slagtesvinene er afgørende for et godt udbytte
”Som slagtesvineproducent fokuserer jeg meget på forholdene i staldene. Det første, jeg tjekker om morgen, når jeg kommer ind til grisene, er om klimaet er optimalt. Er der lunt i staldene og er der ro, og ligger grisene stille, og er der tilstrækkeligt med strøelse? Disse forhold registrerer jeg lynhurtigt på min morgeninspektion, hvor jeg meget stille og roligt går rundt og tilser hvert enkelt stald-afsnit. Jeg starter her, hvor jeg bor, og kører derefter over til den anden ejendom, der ligger ca.. 5 kilometer herfra.”
Af journalist Aage Krogsdam
"Hvis der er problemer af en eller anden
art, fornemmer jeg det hurtigt og kan med det samme tage initiativ til at få
tingene ændret, eksempelvis, hvis ventilationen (undertryksventilation) er i
stykker mv. Jeg tror, at denne daglige morgeninspektion omkring grisenes velfærd
er afgørende for et godt udbytte i slagtesvinestalden", siger den 31 årrige Jørn
Willumsen, Keldsgårdsvej 1, Linå ved Sunds nordvest for Herning. Sammen med 4
andre landmænd driver han i et interessentskab 770 hektarer jord på seks
ejendomme, hvor han selv har to slagtesvinebesætninger med en årlig
produktion
på ca. 16.500 svin. På en af de øvrige gårde er der en slagtekalvebesætning med
ca. 1.000 kalve på stald, og på de seks gårdes marker dyrkes hovedsagelig
maltbyg og kartofler. "Jeg købte i 1997 en delvis nedslid gård, renoverede den
fuldstændigt og indrettede slagtesvinestalde og i 2003 overtog jeg endnu en
gård, hvor jeg også har indrettet slagtesvinestalde", fortæller Jørn Willumsen,
der selv er opvokset på en gård i nærheden. Han har det grønne bevis. Han har i
sin far stadig en god hjælper og rådgiver, ligesom som hans far fører gårdens
regnskab. I øjeblikket har han en aftale med to faste smågriseproducenter om
levering af smågrise ca. to gange om måneden, men fra oktober får han kun en
leverandør.
Godt samarbejde
”Vi har et godt samarbejde og drøfter løbende de praktiske ting vedrørende leveringen, og en engang om året holder jeg et møde med mine leverandører. Den ene af leverandørerne er i øjeblikket ved at udvide sin sobesætning, og det er hensigten, at jeg udelukkende skal modtage smågrise fra denne leverandør, der går over til en SPF-status. Der er tale om krydsningsgrise, søerne er hovedsagelig LY- og YL søer, og de løbes med sæd fra DD- og HD orner. Og denne kombination giver stærke og hurtigt voksende grise”, siger Jørn Willumsen. På de to ejendomme, hvor smågrisene opfedes, er der i stierne en kombination af spaltegulve og drænede gulve. Gyllen ledes ud i tre gylletanke, og som låg over tankene benyttes snittet halm.” Det er med til at nedsætte lugtgenere væsentligt. Selvom den ene ejendom kun ligger mindre end 100 m fra nærmeste nabo, har vi ingen problemer med naboerne vedrørende lugten. Eksempelvis benytter vi nedfældning af gyllen på de to ejendommes marker, desuden pumper vi ikke gylle til tanken i weekender, helst kun om mandagen. Vi orientere så vidt muligt vore naboer, når vi skal nedfælde. Ved at have en god dialog med ikke landmands naboer, har vi et godt forhold til dem.Blander selv foderet
På de to ejendomme dyrkes foruden kartofler til kartoffelmel, maltbyg som sælges til DLG, og i stedet købes umiddelbart efter høst byg og hvede, som lægges på lager. På den ene gård findes en gastæt silo til opbevaring af ca. 10.000 tønder korn. Alt foderet til slagtesvinene blandes på et foderblandingsanlæg på den en ejendom, og herfra transporteres det i traktor til den anden ejendom. Blandingerne består af 18-20 % byg, 58-60 % hvede, samt 18-20 % sojakager, og dertil kommer en "landmixbladning" til slagtesvinene med de nødvendige mineraler og vitaminer. I slagtesvinestaldene er der på den ene gård installeret tørfoderanlæg og på den anden vådfoderanlæg, og begge anlæg er EDB-styret. Jørn Willumsen er med i effektivitetskontrollen, der administreres af Svinerådgivningen Vest. Der er en god sundhed i besætningen, og der er godt samarbejde med besætningens dyrlæge, der aflægger et regelmæssigt besøg hver 5. uge, samt hvis der er opstået et akut sygdomstilfælde.
Optimist
Om fremtiden siger Jørn Willumsen, at han har besluttet at søge om VVM godkendelse til en evt. fremtidig udvidelse af produktionen - der er nok jord nok til denne udvidelse, derfor venter han, at myndighederne i amtet giver en sådan godkendelse. Han tror på en forsat god afsætning af svinekød, selvom EUs udvidelse med de nye store landbrugslande i øst, Polen og Ungarn med store svineproduktioner kan bekymre lidt.
”Befolkningerne vil uden tvivl få en stigende levestander efter
nogle år, og det betyder formentlig, at befolkningerne selv vil spise den
stigende svinekøds produktion i disse lande, således at vi ikke her i Danmark
påføres en for voldsom konkurrence”, siger Willumsen.Han passer selv den store
slagtesvinebesætning, men kan få afløsning af hans landmandkolleger i
interessentskabet, så der kan blive lidt fritid med familien, der tæller hans
kone Bente, der er lægesekretær på Herning Sygehus samt to børn, en pige på 4 år
og en dreng på 2 år. ■