Artikler o.l. fra bladet og denne hjemmeside må kun benyttes ved citater med tydelig kildeangivelse.
Artikler, billeder m.m. kan ikke uden skriftlig tilladelse benyttes ved salgsvirksomhed. Alle informationer er af generel karakter og gør således ikke krav på at løse individuelle og/eller konkrete rådgivningsbehov. Avls Information er således i intet tilfælde ansvarlig for tab, hverken direkte eller indirekte, som brugeren måtte lide ved at anvende bragte informationer.
 

Skab værditilvækst i løbeafdelingen.

Løbeafdelingen er hjertet i svineproduktionen. Det er her de næste mange måneders produktion grundlægges, og således kan vigtigheden af en optimalt fungerende løbeafdeling ikke anfægtes.

Af Agrarøkonom
Laura Lundgaard
Jensen
Midtjysk Svinerådgivning.

30 grise pr. årsso – starter i løbeafdelingen

Flere svineproducenter opnår at tangere 30 grise pr. årsso, men endnu flere har dog stadig denne fornøjelse til gode. Årsagerne til dette kan følgelig være mange, men kan ofte relateres til ét enkelt område – nemlig management. I løbeafdelingen er der mange muligheder for at begå fejl, og det følgende omhandler derfor de hyppigste managementmæssige fejl.

Den perfekte løbning

Ved naturlig bedækning gennemfører ornen brunstkontrol for at få soen til at udvise stårefleks, hvorved soen signalerer, at hun er i brunst. I takt med at soholdene bliver større, anvendes i stigende omfang KS. Ornens tilstedeværelse i løbeafdelingen har dog fortsat stor betydning, blot er hans opgave reduceret til ”lugteorne” eller ”stemningsskaber”. Dermed er ornens arbejde overdraget til staldpersonalet. Den perfekte løbning starter derfor med en perfekt udført brunstkontrol, hvor ornens berøringer efterlignes. Følg ”5-punktsplanen” – dvs. greb og stød i lyskefolden og flanken, tryk under kønsåbningen, krydsgreb og rideprøven. Brunstkontrollen er vigtig at udføre med omhu, da første forudsætning for at insemineringen lykkes er, at soen er i brunst, når hun insemineres. Det kan lyde banalt, men som KS-rådgiver oplever jeg ofte, at erkendelse af brunsten opleves som et problem. Derfor er det vigtigt at systematisere arbejdet i løbeafdelingen. Grundlæg nogle gode rutiner og hold fast i disse, til de er gennemarbejdet hos staldpersonalet og fungerer som en naturlig del af arbejdet i løbeafdelingen. En rolig omgang med dyrene betyder – ud over det rent dyreetiske aspekt – bedre mulighed for en god brunstkontrol, idet en frygtreaktion vil overskygge reproduktionsinstinktet!

Brug og opbevaring af sæd

Ved brug af KS i besætningen skal opbevaringsfaciliteterne  være i orden. Det vil i praksis sige et sædskab, hvor temperaturen kan holdes stabilt på 16 – 180C. Hav altid et max./min. termometer liggende i sædskabet. Udtag af sæddoser fra skabet bør ikke overstige det daglige forbrug. Flamingokassen, som sæden ankommer i, er udelukkende en transportemballage og således ikke egnet til opbevaring! Registreringer af diverse observationer i forbindelse med løbning af et ugehold kan virke omsonst, da det jo er det samme arbejde uge efter uge. Men registreringerne er gode at have, såfremt der på et tidspunkt skulle opstå problemer. For hvem kan huske, hvordan kvaliteten af løbningerne i netop ét bestemt ugehold var, når søerne flere måneder efter kommer til faring?

Håndtering af soen efter løbning

Minimering af stress i implantationsperioden er vigtig for den efterfølgende drægtighed. Flytning og/eller sammenblanding af søer skal ske umiddelbart efter sidste løbning eller vente 4 uger. I løbeafdelinger med løsgående søer har forsøg vist, at 2 timers ro efter inseminering (søerne låses inde i boksen) har en positiv effekt på faringsprocenten hos de unge søer (1. – 3. læg).

Se helheden

I enhver virksomhed hænger tingene sammen på tværs af forskellige afdelinger. Dette gælder også i svineproduktionen. Derfor er det ikke tilstrækkeligt blot at optimere management i løbeafdelingen. Drægtighedsstalden og ikke mindst farestalden og de forhold, der tilbydes dyrene her, skal også inddrages, når årsager og disses evt. sammenhæng skal kortlægges. Søernes konstitution efter fravænning har stor betydning for deres efterfølgende reproduktion. Dvs. at fokus skal rettes mod dyrets præstation i den netop afsluttede laktation samt fodring og total foderoptag i diegivningsperioden. Vægttabet skal minimeres mest muligt og dette sikres bedst ved at tilstræbe et foderoptag på 200 FEsv.

Rekruttering af avlsdyr

Poltene er fremtidens søer og dermed en meget vigtig ressource. De behandles dog ofte som et ganske ordinært slagtesvin bestemt til at ende sine dage ved 6 mdr. alderen. Polte opleves ofte som besværlige, fordi det kan være vanskeligt at erkende det rigtige løbetidspunkt. Dette resulterer ofte i, at besætningens nyeste orne – ofte som den eneste pga. hans størrelse - får til opgave at løbe stort set alle polte. Udtagning og analyse af sædprøver er anbefalelsesværdigt, men ofte en overset mulighed. De få kroner, som i første omgang spares, er et forsvindende lille beløb i forhold til hvad tomme søer koster!

Succes

Egentlig er hemmeligheden bag succes i løbeafdelingen ikke så stor. Det handler kort og godt om kontinuitet. Det handler således ikke om at finde det mest eksotiske ”mirakelmiddel”, som ifølge producenten kan løse ethvert problem, men om gode gennemarbejdede rutiner samt hårdt arbejde. Det er de små ting, som gør forskellen. Essensen af ovenstående er derfor: Hop ikke over hvor gærdet er lavest - som i mange andre henseender, så går den nemme løsning heller ikke an her.

- TILBAGE-