|
Sydafrikas førende svineproducent leverer 33.000 svin årligt til eget slagteri
Uddanner sorte landarbejdere til ledende poster på farmen.
”Der er en rimelig god økonomi i svineproduktionen i øjeblikket, men vi trues af dumppriser på svinekød fra Brasilien som sælges 2-3 kr. under den pris, vi skal have, før produktionen er rentabel. Vi får omkring 10 dkr. pr. kg. på slagteriet. Desuden lider vi under en langvarig tørkeperiode, og det betyder væsentlig højere foderpriser.”, siger Cilliers Louw, Keibees Stud Farm. Han har indtil for et par år siden været formand for Svineproducenternes organisation i Syd Afrika og i denne egenskab været en varm forkæmper for forskningen og udvikling af magert, ernæringsrigtigt og velsmagende svinekød samt støttet avlsarbejdet med fremavl af stærke, sunde, og frugtbare grise. I dag driver han et svinebrug med 1.500 søer - en af landets største og mest effektive sobesætninger - og leverer ca. 33.000 svin årligt. Svinefarmen ligger ca. 100 km nordvest for Cape Town. Foruden driften af den store sobesætning, driver han sammen med 15 andre svineproducenter på andelsbasis et slagteri. Som led i integreringen af de sorte landmænd kører han løbende træningsprogrammer i svinepasning og økonomistyring af et svinebrug, og efter et par års træning med kurser af forskellige art, har han udnævnt en af de sorte landarbejdere til manager. Det er hans hensigt lidt efter lidt at tilbyde de sorte landmænd aktier i hans selskaber, og det er planen at fortsætte uddannelses- og træningsprogrammerne for de sorte landarbejdere for at få flere af dem med på ledelsesplan i hans organisation. I alt er der ansat 34 sorte landarbejdere på farmen herunder 18 under uddannelse. De fleste har kost og logi og får ca. 1.200 kr. om måneden.
Effektiv
produktion
Den store svinefarm er beliggende i et kuperet terræn med de forskellige staldafsnit placeret i terrasser og i forlængelse af hinanden. Der er tale om traditionelt byggeri med spaltegulve og i nogle af stierne med 8 ugers grise, er der tale om store stier, hvor der bruges rigeligt med strøelse. På grund af det milde klima og de varme somre, er der tale om meget ”luftige” staldbygninger. Der er pænt og rent overalt og minimal gyllelugt i staldene. Farestaldene er med båse til søerne, og der fravænnes ved 20 til 22 dage, det betyder, at hver so når i gennemsnit 2.2. faringer årligt med ca. 24 fødte grise pr år. Der hører et jordareal på 24 hektarer til farmen, og dette areal benyttes næsten udelukkende til staldbygninger samt et par udendørs folde til goldsøer. ”De fleste af søerne er LY krydsninger, og vi har tidligere fået landracesæd fra både Danmark og Sverige, og søerne løbes med sæd fra krydsningsorner af pietrain, duroc og landrace. Vi køber al sæden hos avlsselskabet PIC, og vi er godt tilfreds med sædkvaliteten” fortæller Cilliers Louw, og fortsætter:
Indkøber færdigfoder
”I produktionen ”kører” vi efter princippet ”alt ud alt ind”, og i grupper på ca. 460 grise ad gangen. Vi køber færdigblandet foder fra en fabrik, der ligger ca. 20 km herfra, og fabrikken leverer foderet til vores siloer engang ugentlig. Foderets hovedbestanddele er majs, soyabønner og fiskemel, samt vitaminer og mineraler. Vi benytter ikke vækstfremmere eller antibiotika i foderet, og vi har installeret et automatisk EDB styret foderanlæg. Vi har ligeledes effektivitetskontrol på PC, så vi hele tiden kan følge besætningens foderudnyttelse, sygdom m.v. Vi bruger ikke vækstfremmer i foderet. Det holdt vi op med for flere år siden. Da jeg var formand for svineproducenterne i Sydafrika arbejdede organisationen længe for at stoppe dette af hensyn til fødevaresikkerheden, og det er nu lykkedes ved en frivillig ordning at få alle landets ca. 100 producenter til ikke at bruge vækstfremmere,” fastslår Cilliers Louw.
Foderudnyttelse på 3,2
Den daglige gennemsnitlige
tilvækst i besætningen fra fødsel til slagtning er 650 gram og foderkonversion
er 3.2. Om sygdomme fortæller han, at man ikke har Auzeskiessyge, PRS og
svinepest i Sydafrika, men man kender til de traditionelle lunge- og nye
sygdomme samt yverbetændelse hos søerne.
Hvis
en slagtegris behandles med antibiotika, er tilbageholdelsesfristen 14 dage. Der
er dyrlægebesøg i besætningen en gang om måneden, hvor den generelle
sundhedstilstand tjekkes. Gyllen fra de mange grise ledes til laguner bag ved
farmen. Her tømmes lagunerne en til to gange årligt, og al gyllen sælges til
naboer ikke mindst planteskoler og frugtavlere efterspørger gyllen. Selvom
svinekødsforbruget ikke er særligt højt i Syd Afrika (3,2 kg/år/indbygger) så
tror jeg, at forbruget langsomt øges i takt med befolkningens stigende velstand,
og derfor har vi planer om en udvidelse af produktionen til ca. 40.000 svin i de
kommende år”, slutter Cilliers Louw.
■