|
Huldstyring eller skulder- beskytter til afhjælpning af skulder- trykning
Forholdene omkring øget huldgrad er komplicerede og kan både med hensyn til velfærd og økonomi have andre konsekvenser end den tilsigtede – at mindske risikoen for skuldertrykning.
Af
svineproducent Lone Knudsen Maas
For at
mindske risikoen for skuldertrykning og evt. udvikling af skuldersår kan man øge
huldet på søer i risikogruppen. Ved en undersøgelse af ca. 800 søer fra 10
forskellige besætninger viste det sig, at den besætning der havde den højeste
karakter for huld, også havde den laveste frekvens af skuldertrykning (1). Når
søernes huld øges sker det i form af en øget fedtpolstring på det meste af
kroppen, og desværre ikke kun ud for skulderbladet, hvor man kunne ønske sig
det. Der er ikke megen blodgennemstrømning i fedtvæv i modsætning til muskelvæv,
hvorfor vævsdød i skulderområdet også kan ses hos søer med kraftig polstring.
Den enkelte soholder kan bedst selv vurdere hvorvidt skuldertrykninger i
besætningen bør afhjælpes med fysisk beskyttelse af soens skulderparti eller en
forøgelse af huldet. Ved den sidstnævnte løsning er der imidlertid en række
forhold man bør være opmærksom på – særligt hvis huldstyringen bliver for
upræcis til den fede side.
Bensvaghed
Vi ved, at poltenes opvækst er helt afgørende for deres evner som moderdyr senere hen. En undersøgelse (2) har bl.a. vist, at 1. lægs søer, der under drægtigheden blev fodret, så de blev fede, producerede mindre mælk end søer, der opnåede den samme vægt uden at blive fede undervejs. Høj tilvækst øger forekomsten af benproblemer (3). Også alderen ved udsættelse – altså søernes holdbarhed, er markant kortere for søer, der er opvokset på et højt energiniveau. Et andet forhold der tilsyneladende påvirkes af soens vægt er klovlidelser, idet der ses et højere antal og en stigende sværhedsgrad af læsioner på klovene for både søer og gylte efterhånden som drægtighedsperioden skrider frem (5). Det økonomiske resultat forringes af øgede foderomkostninger. Derudover er der naturligvis den ulempe for dyrene, at jo større de bliver des mere trange bliver deres fysiske rammer i opstaldningen – specielt i de ældre staldsystemer med enkeltdyrsbokse. Dermed nedsættes søernes mobilitet yderligere - sandsynligvis med risiko for overbelastning af benene til følge. Ved en større undersøgelse af obduktionsfund ved aflivede og selvdøde søer (4) var der en overrepræsentation af unge dyr i forhold til deres forekomst i besætningerne. Af 263 obducerede søer havde 36% kun fået ét kuld grise. Indtjeningen dækker således ikke omkostningerne til indkøb af polten, foderet, vaccinationerne, huslejen og DAKA. De hyppigst forekommende obduktionsdiagnoser hos de aflivede søer var ledbetændelse, knoglebrud og knoglebetændelse. Således var ca. 70% af obduktionsfundene relateret til søernes bevægeapparat. Det er forventeligt, at en forøgelse af søernes kropsvægt vil medføre en større belastning på klove, knogler og led. Udover det åbenlyse driftsøkonomiske tab ved at skulle aflive produktive søer med benproblemer, er der det dyretiske aspekt. Dels at så mange søer må aflives på denne baggrund og dels, at de forud for aflivningen må formodes at have haft en periode med nedsat trivsel og sandsynligvis også med smerter.
Reproduktion
I forbindelse med reproduktionen er det fundet (6), at der hos dyr i godt huld er en overrisiko for cystiske ovarier og svær urinvejsbetændelse. Urinvejsbetændelse medfører flåd, omløbning, kastning og MMA. En større undersøgelse af udsætterårsagerne for søer viste, at mangelfuld funktion af køns- og urinvejsorganerne udgjorde tilsammen 55 % af udsætterårsagerne. Hos dyr der var udsat på grund af omløbning fandt man cystiske ovarier hos over 70 % af søerne. Det samme fund blev gjort hos 55 % af de søer der blev udsat på grund af manglende drægtighed. Det sidste forhold er en af de økonomisk vigtigste udsætteårsager på grund af de mange spildfoderdage. Da vi i erhvervet har sat ind på at nedbringe antallet af søer der sendes til destruktion, er det vigtigt, at den enkelte soholder er opmærksom på, i hvilket omfang forøget huldgrad på søerne øger udsætter- og aflivningsfrekvensen.
Forhold omkring foderoptagelse
Endelig er der en direkte virkning af forøget fodertildeling. Der er en klar sammenhæng (7) mellem foderoptagelsen i henholdsvis drægtigheds- og diegivnings-perioden. En stor foderoptagelse i drægtighedsperioden forårsager således en nedsat foderoptagelse i diegivningsperioden. Dette får konsekvenser for søernes mælkeydelse og dermed for afkommets dødelighed og fravænningsvægt.
Afvejning af alternativer
På længere sigt bør avlsarbejdet sigte mod dyr med bedre
muskulatur omkring skulderpartiet og en mindre udsat knogleprofi l. Tilsvarende
er staldsystemerne gået i den rigtige retning med hensyn til at give dyrene
mulighed for at styrke muskulaturen og indbyde til at reducere lange
liggeperioder. Såvel avlsarbejde som ændring af staldsystemerne kræver en
kostbar og langvarig indsats. Indtil resultatet af disse anstrengelser slår
igennem, må den enkelte soholder nøje overveje, om risikoen for skuldertrykning
bør reduceres ved hjælp af præcis
huldstyring eller fysisk beskyttelse af den enkelte so f.eks. i form af
påsætning af en skulderbeskytter på søer i risikogruppen. Sidstnævnte løsning
griber ikke ind i dyrenes fysiologi og medfører ingen ulempe i forhold til
velfærden. For at opnå størst effekt af brugen, bør skulderbeskytteren påsættes
ved første tegn på belastning af skulderpartiet og forblive på soen gennem hele
diegivningsperioden. Undervejs tilpasses gjorden soens omfang og skulderområdet
tilses. Ved forekomst af sår, må der ikke bruges skulderbeskyttelse.
Erfaringsmæssigt er det diegivende søer, der er mest udsat for skuldertrykning
og sår, og det er derfor denne dyregruppe skulderbeskytteren fortrinsvis
benyttes på. Der er endnu ikke igangsat en produktion af skulderbeskytteren til
gylte og meget små søer.
Imødegå nye problemer
Forholdene omkring øget fodertildeling for at bedre søernes huld er således komplicerede og kan både velfærdsmæssigt og økonomisk set have andre konsekvenser end den tilsigtede – at mindske risikoen for skuldertrykning. Det er selvsagt problematisk, hvis løsningen af skuldersårsproblemet skaber et nyt dyreetisk problem i søernes klove, knogler og led. Man må derfor nøje overveje konsekvenser og alternativer før man vælger at forebygge skuldersår ved at øge søernes huld.
■