|
Sætter mål i farestalden
Anne Louise Erichsen i Børkop er med i Fokusgruppe Farestald.
- Der er altid noget, der kan gøres bedre, og man kan altid forbedre sin indsats. Derfor er det vigtigt at sætte sig nogle mål og vigtigt at lægge en plan for, hvordan man når sine mål. Det siger 19-årige Anne Louise Erichsen, Børkop. Hun arbejder som fodermester i farestalden hos sin far, Jens Jørgen Erichsen, Sellerupgård i Børkop, der har 430 søer. Halvdelen af grisene feder de selv, mens resten sælges som 30 kilos-grise. Anne Louise er tre et halvt år henne i landmandsuddannelsen. Hun har arbejdet på Sellerupgård i et år, og skal på landbrugsskole, modul 2, til januar. - Jeg har altid været glad for dyr, og jeg kan godt lide arbejde i farestalden. Her kan man se, at det nytter at gøre en indsats. Det gør en forskel hvordan dyrene bliver passet. - Netop fordi der er så gode muligheder for at påvirke resultatet af ens arbejde i stalden, er det godt at være med i en gruppe, hvor vi snakker om vores mål og om hvordan vi når dem, siger Anne Louise. Hun er med i en ERFA-gruppe nedsat af LRØ. Den hedder ”Fokus-gruppe Farestald”, og medlemmerne er forholdsvis yngre ansatte i landbruget med ansvar for farestalden. Gruppens ni medlemmer, som kommer fra hele LRØ-området, mødes på LRØ i Horsens hver femte uge. Her snakker de om ”siden sidst” sammen med en konsulent, der kommer med faglige input i debatten.
Andres mening
Anne Louise ser frem til hvert møde i gruppen. - Da vi mødtes i gruppen første gang, skulle vi hver især havde lavet en handlingsplan for dét, vi gerne ville nå. Ud over at præsentere os selv skulle vi fortælle om planen og om hvordan vi ville nå målene. - Det betød, at alle var godt i gang allerede før start. For det handler jo netop om selv at være bevidst om, hvad man kan gøre bedre. - Men det er samtidig meget værdifuldt at høre de andres mening. Der er jo altid mere end én måde at gribe tingene an på, og erfaringsudvekslingen er meget værdifuld. - Vi snakker om vores mål og vores handlingsplaner hver gang, og vi følger op på, hvordan det så er gået. Hvad var godt og hvad var skidt, og hvordan har det virket. - Nogle gange drejer det sig om større ændringer, andre gange er det småting. Men små fif kan også være nyttige og medvirke til, at man kan spare penge, siger Anne Louise.
Forbereder sig
Hvad deltagerne sætter som mål i farestalden kan være meget forskelligt. Det kan f.eks. være flere grise pr. årsso, bedre hygiejne, lavere dødelighed, flere fravænnede grise pr so – og meget andet. - Det kan også være noget med behandlingshyppighed. Før vaccinerede jeg f.eks. alle søer mod sygdommen PPW, men nu vaccinerer jeg kun første- og tredjelægs-søer, og det ser ud til at gå godt. - Erfaringsudvekslingen er god, det synes vi vist alle sammen i gruppen. Det er altid interessant at snakke med andre, der arbejder med det sammen som én selv, og man kan i mange tilfælde lære af det og få konkret udbytte af at gøre tingene på en anden måde. - Jeg forbereder mig altid godt, inden jeg skal til møde. Jeg tænker over de problemer, der er og jeg prøver at finde nogle løsninger. Jeg kigger på E-kontrollen og tjekker, hvordan udviklingen har været siden sidst. Hvad er gået godt og hvad er gået dårligt. På den måde får man samlet op, og man får samtidig meget mere ud af mødet. Anne Louise understreger, at det er vigtigt man er ærlig, hvis man vil have noget ud af at være med i gruppen. - Mange landmænd er bedst til at fortælle om alt det, der går godt. Men det nytter ikke noget, hvis man ikke er åben om de ting, der går dårligt. Hvis ikke man vil erkende problemerne og stå ved dem, kan man ikke gøre noget ved dem, og så bliver man jo bare ved med at hænge i bremserne. Det kører heldigvis godt i gruppen, hvad det angår. Her er der ingen, der er flove over at sige, at noget ikke går helt, som det skal. Anne Louise fortæller, at hun har haft stort udbytte af at være med i gruppen. - Rent fagligt synes jeg, det rykker lidt hele tiden. Siden jeg startede i gruppen, er vi steget med fire grise pr. årsso og dødeligheden i farestalden er blevet mindre. Vi arbejder dog stadig på at mindske den. - Hvad det sociale angår, har det også været fint. Vi snakker godt sammen, og man har altid lidt ekstra energi og gå-på-mod, når man har været til møde i gruppen. ■