Artikler o.l. fra bladet og denne hjemmeside må kun benyttes ved citater med tydelig kildeangivelse.
Artikler, billeder m.m. kan ikke uden skriftlig tilladelse benyttes ved salgsvirksomhed. Alle informationer er af generel karakter og gør således ikke krav på at løse individuelle og/eller konkrete rådgivningsbehov. Avls Information er således i intet tilfælde ansvarlig for tab, hverken direkte eller indirekte, som brugeren måtte lide ved at anvende bragte informationer.
 

Svampetoksiner i korn

Efter en høst i år der sammenlignet med de foregående har været mere kompliceret, er der god grund til at være på vagt overfor kornets kvalitet, særligt hvad angår svampetoksiner (mycotoksiner). De synlige tegn på uønskede mængder svampetoksin varierer lige fra akut død til reproduktionsforstyrrelser til nedsat vækst.




Af
fagdyrlæge
Niels Hjørnholm,
LVK


Optagelse af mindre mængder hos vore husdyr kan medføre nedsat modstandskraft overfor infektioner af enhver art og kan desuden påvirke effekten af vaccination. Forhold som både direkte og indirekte kan true den humane fødevaresikkerhed. Svære svampetoksin forgiftninger er ikke almindelige under danske forhold, men påvirkning af mindre mængder forårsager uden tvivl reaktioner af forskellig art hos vore husdyr, ikke mindst i svinebesætningerne. Primært ses nedsat immunfunktion, dvs. dårlig effekt af vaccination (ex. rødsyge..), nedsat tilvækst og reproduktionsforstyrrelser som omløb, tomme søer mv. Særligt hos vore sydlige naboer er svampetoksiner påvist som udløsende faktor for coliinfektioner, salmonellose og dysenteri.

I Danmark ses primært problemer som skyldes tilstedeværelse af vomitoksin (DeOxyNivalenol) og zearalenon. Vomitoksin kan bevirke varierende grader af diarré, opkastninger, nedsat foderoptagelse. I svære tilfælde ses tarmblødninger. Zearalenon hæftes primært på reproduktionsforstyrrelser, dvs. brunstmangel, omløb, tomme søer, svagtfødte grise, hævede ydre kønsorganer hos nyfødte, evt. ældre sogrise. Desuden utrivelighed hos nyfødte grise. Der findes en bred vifte af forskellige toksiner som samlet giver vidt forskellige symptomer af forskellig styrke. Dette gør det svært at stille en konkret diagnose – det er nødvendigt at anvende laboratoriekontrol for evt. påvisning af relativt få toksintyper.

Men, der er ingen tvivl om at toksinkontrol er et nyttigt værktøj i tvivlstilfælde og at pengene er givet godt ud. Som nævnt nedsætter svampetoksiner immunsystemets effektivitet hvilket giver mulighed for et bredt klinisk billede i besætningerne.  I Danmark har der i modsætning til flere andre lande ikke været tradition for systematisk brug af toksinbindere i foder, ej heller er der herhjemme tradition for toksinkontrol af korn med mindre symptomerne er indlysende. Men, der er ingen tvivl om at mere focus på kornkvalitet vil kunne gøre det muligt at forebygge skader forårsaget af svampetoksiner – ikke mindst efter den ustabile høst der gjorde sig gældene i 2004. Særligt er hvede udsat, og primært hvad angår vomitoksin. Adskillige hvedeprøver i år har vist værdier over den fastsatte faregrænse. Toksinbindere er opbygget på forskellig måde. Mest enkelt som et simpelt lerprodukt, men den nyeste toksinbinder er et kombiprodukt bestående af ler, kiselgur, gærceller, algemel og planteekstrakter.

Produktet hedder Mycofix Plus 3E og er fremstillet af Biomin i Østrig. Pris ca. 30 kr. pr. kilo i dosis 1.5-2.5 kilo pr. tons foder. 

- TILBAGE-