Artikler o.l. fra bladet og denne hjemmeside må kun benyttes ved citater med tydelig kildeangivelse.
Artikler, billeder m.m. kan ikke uden skriftlig tilladelse benyttes ved salgsvirksomhed. Alle informationer er af generel karakter og gør således ikke krav på at løse individuelle og/eller konkrete rådgivningsbehov. Avls Information er således i intet tilfælde ansvarlig for tab, hverken direkte eller indirekte, som brugeren måtte lide ved at anvende bragte informationer.
 

Livet som selvstændig – netværket er vigtigt

Etablering som svineproducent i dagens Danmark kræver lyst og gåpåmod, og det har
Niels Westh, der har købt ejendommen Bakkely ved Herning. I denne artikel fortæller
Niels om sine tanker ved at blive selvstændig.

Af Sofie Hyldgaard,
Jordbrugsteknolog,
Svinerådgivning Vest



 

Hvem skulle have troet, at den midtjyske ejendom Bakkely, beliggende i udkanten af Herning, skulle bebos af en bornholmer? Ikke desto mindre er den unge bornholmer Niels Westh (30 år) pr. 15/9 2005 rykket ind på gården med sin kone Anne Marie Westh og med en stor portion iver for at skabe gode produktionsresultater. Niels Westh stammer oprindeligt fra Nexø på Bornholm, hvor han er opvokset med landbrug. ”Der var ingen tvivl om, at drømmen fra starten var at blive selvstændig”, siger Niels Westh. Derfor startede han også umiddelbart efter folkeskolen som elev på en gård med 400 søer og markdrift og arbejdede derfra målrettet mod at få uddannelsen som Faglært Landmand, kun afbrudt af en oplevelsesrejse til USA.

Hvilken vej?

I år 2001 stod Niels Westh ved en skillevej.  Skulle han tage modul 3 og 4 med det formål stadig at blive selvstændig, eller skulle han gå en anden vej?!’ ”Mit mål havde altid været at blive selvstændig”, siger Niels Westh, ”men ikke for enhver pris. Jeg ønskede bestemt ikke at sidde som ungkarl i et stuehus på landet, og kun have mit arbejde at gå op i”. Derfor valgte Niels Westh at tage uddannelsen til jordbrugsteknolog på Vejlby Landbrugsskole. Dette med henblik på at blive rådgiver, en idé Niels Westh dog sprang væk fra igen, blandt andet efter et praktikophold på et rådgivningskontor. ”Jeg fandt ud af, at det alligevel ikke var mig at sidde på et kontor størstedelen af dagen”. Under studierne mødte Niels Westh Anne Marie, der er farmakonomuddannet, og de blev gift et par år efter. ”Situationen var nu lidt anderledes”, siger Niels Westh. ”Anne Marie, der selv er født og opvokset på landet i det Nordjyske, var med på min drøm om at blive selvstændig. Hun ville gerne flytte med og støttede mig, hvis det var det, jeg ville. Derfra var beslutningen ikke så svær at tage”.

Produktionsformen

I starten gik overvejelserne på at flytte tilbage til Bornholm og overtage faderens gård med 15.000 slagtesvin og 350 hektar jord, i den beslutning lå overvejelserne omkring et samarbejde med broderen, som har en besætning på 700 årssøer, ligeledes på Bornholm. Idéen blev dog droppet, og i stedet gik eftersøgningen ind på den helt rigtige ejendom for ham selv og Anne Marie. ”Geografi blev tilsidesat, det var produktionsformen, der var det vigtigste”, siger Niels Westh, der til sidst valgte at købe ejendommen Bakkely, der er en UK-besætning med 650 årssøer og produktion af 7 kilos grise. ”En af mine største bekymringer ved at blive selvstændig har været, at vi er helt nye i lokalområdet og endnu ikke har opbygget et netværk omkring os. Når jeg stod og skulle bruge en smed eller en elektriker, havde jeg ingen tilknytninger”, hvilket Niels Westh dog tilføjer, også kan være befriende.

”Jeg har trukket en del på Bakkely´s tidligere ejer Ove Søndergård, og han har hjulpet mig, både med hensyn til faglige overvejelser og med at give en ekstra hånd med ude i stalden i perioder. Det kan kun anbefales at holde tæt kontakt med ejendommens tidligere ejer”, siger Niels Westh, ”det er en stor hjælp, og man kan nyde godt af de erfaringer, vedkommende allerede har gjort i de år, besætningen er blevet bygget op. Det kan spare én for megen tid og bekymringer, da han ved, hvilke finurligheder der kan være med maskineri og lignende, siger Niels Westh, der også drøfter de faglige ting med sin farog bror foruden økonomikonsulenten”. Niels Westh overtog desuden den ene af besætningens ansatte, Anita Høj, der primært arbejder i farestalden. ”Det har også været en stor fordel, at arbejdet kan fortsætte stabilt i denne sektion”, siger Niels Westh.

100% beslutningsret

”Det mest spændende, men samtidig også det mest skræmmende ved at blive selvstændig er, at man har 100 % beslutningsret. Hvis ikke jeg tager stilling til tingene, bliver det ikke gjort”, siger Niels Westh, der via sine tidligere stillinger er vant til ansvar og det at have ansatte under sig. ”Den største ulempe ved at være selvstændig er alt papirarbejdet”, siger Niels Westh, der godt kunne have ønsket sig mere viden på økonomisiden. ”Derudover er der selvfølgelig mindre fritid samt frygten for udbrud af sygdomme og en konstant usikkerhed vedrørende priser”. ”Dette prøver jeg ikke at tænke på”, siger Niels Westh, ”jeg er ikke blevet  selvstændig for at blive millionær, men for at arbejde i en effektiv virksomhed, hvor jeg kan skabe og se resultater”. Det er kun et par måneder siden Niels Westh overtog gården, men han har siden arbejdet målrettet mod at øge produktiviteten i besætningen. Han har et ønske om i fremtiden at opføre klimastalde, så han selv kan fede grisene op til 30 kg. ”Afsætning er en usikker faktor i svineproducenters hverdag, og samtidig ses faldende priser og stigende miljø- og velfærdskrav. Jeg er da gået ind i et erhverv, der er påvirket af stor forandring og usikkerhed”, siger Niels Westh afslutningsvis■   

 - TILBAGE-